Sørmarkfjellet

(Se film under tekst)

I Flatanger, mellom Jøssundfjorden og Bølefjorden, ligger et fantastisk urørt fjellområde helt ut mot havet. Her trekker smålomen over rød kveldshimmel, storlomen skriker over tåkelagte vann og hubroen roper ut i vårnatta. Små idylliske vannspeil glitrer i sølv en solfylt sommerdag; skjul for rødprikket og tidvis grov ørret. Som trauste voktere seiler mektige havørner på brede vinger mot blå himmel.

Vi som ser verdien av denne urørte skatten holder pusten. Flatanger kommune, NVE og OED har gitt Sarepta grønt lys for å bygge ut hele området til vindkraftverk. 5 mil med veier, fyllinger og skjæringer, toppet av 150m høye vindturbiner.

Enkelte ser dessverre ikke at urørt natur kan ha verdi bare av å være nettopp det det er; urørt.

Denne verdien kan vanskelig måles i kroner. Kanskje er det nettopp derfor enkelte ikke klarer å se den?

Vi er mange som har kjempet en maktesløs kamp for denne flekken med ville kystfjell; kjempet for lomen, havørna og hubroen, kjempet for at vi kan gi dette privilegiet vi har hatt til låns, videre til våre barn.

Kampen er tapt. Om ikke lenge vil rypeskratt og storlomskrik stilne. Lufta vil fylles av kruttsalver, røyk, støv, anleggsmaskiner og død.

2 minutter fra vårt besøk er kanskje ikke nok for å skjønne verdien av urørt natur. Dette handler ikke om penger, dette handler om ekte lykke.Stillhet, samvær, harmoni, kjærlighet og å være 100% tilstede.

Kanskje er dette vår siste avskjed med Sørmarkfjellet.

Vi klamrer oss fast til et lite håp.